srijeda, 13. lipnja 2012.

Čipka - sve ostalo je neprocjenjivo


Za početak željela bi VAM predstaviti jednu staru renesansnu umjetnost koja se na prostoru Mediterana i zapadne Europe pojavila u isto vrijeme kad i svila. Jeste li znali da je to ČIPKA?
Iako i danas postoje mnoge neistražene činjenice o povijesti pojave tog delikatnog ručnog rada, jedino što je poznato da dolazi iz Venecije. Mnoge tamošnje žene ulagale su u 15. stoljeću puno truda i vremena kako bi stvorile tako jedinstven, samostalni, šupljikav ručni rad.
S obzirom da je Venecija naš susjed, umijeće te tehnike proširila se na područje Hrvatske, te danas predstavlja važnu kulturnu i umjetničku baštinu. U Hrvatskoj su se razvile tri tehnike: Hvarska čipka, Praška čipka i još poznatija Lepoglavska čipka. Razlika je u njihovoj izradi. Tako se Hvarska čipka izrađuje od niti agave i pomoću „štapića“, te ju izrađuju redovnice u benediktanskom samostanu u gradu Hvaru. Paška čipka je čipka na iglu koristi se za izradu motiva na folklornoj odjeći, te za izradu različitih samostalnih ukrasnih predmeta. Lepoglavsku čipku ili čipku na batiće izrađivali su pavlinski svećenici,a kasnije se koristila za izradu tabletića, modnih detalja.
Lepoglavska čipka

Hvarska čipka
Paška čipka


Nema komentara:

Objavi komentar

Slobodno me pitajte sve što vas zanima vezano uz radove. Hvala na komentaru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...